Can VoltÓ

Principal ] Amunt ] Can Batllevell ] Cal Bitxo ] Can Cartrˇ ] Can Castany ] Can Duran de la Costa ] Can Duran del Puig ] Ca l'Esteve del Puig ] Can Farigola ] La Ferreria ] Cal Font del Puig ] Can Garrˇ ] Can Ginebreda ] Mas Granada ] Can Joncoses ] Can JuliÓ ] Can Llopard de Baix ] Can Llopard de Dalt ] La torre de Lloselles ] Can MartÝ de Baix ] Can MartÝ de Dalt ] Can Mata de l'Abellˇ ] Can Miquel de les Planes ] Ca n'Oller de la Muntanya ] Can Pasqual ] Can Penyella ] Can Perejoanet ] El Racˇ ] Cal Rius ] Can Roig del mas Osset ] Can Rossell de la Llena ] Can Rossell de la Muntanya ] Can SÓbat de la Pujada ] Can SantfÝ ] Can Terme de la Parra ] Cal Terra ] Can Toni Oller o Toniller ] Can Toni Llopard del mas Vedell ] Can Torrents de les Oliveres ] Can Torres ] Can Valls ] [ Can VoltÓ ]


 

Fotografia: R. Rovira, 2006


Codi 39
Poblaciˇ Gelida (Alt PenedŔs)
Adreša Carretera de Gelida a St. SadurnÝ dĺAnoia, passat la font de Cantillepa a lĺesquerra agafar el camÝ de la font Freda amunt, uns 4 Km. per pista forestal. Hi ha cartells indicadors ben situats.
Situaciˇ. Coordenades UTM.

X 405,727.00 
Y 4,586,730.00

Altitud

365m

Denominaciˇ moderna Can VoltÓ. TambÚ s'havia dit can Massana.
Denominacions antigues Antigament lo mas Ginebreda i mÚs antigament el mas de la Selva
Altres posse´dors Compravenda (1940): Josep MartÝ, de Barcelona (s. XX) i compravenda: a X. Vila (s. XX). 
Posse´dor actual Xavier Vila i Ramon i famÝlia

ASPECTES HISTĎRICS

El cognom Ginebreda ja sĺesmenta el 1303. El 1327 trobem un Bartomeu Ginebreda i un Guillem sa Ginebreda. Lĺorigen de can VoltÓ Ús segurament una lÝnia cabalera de can Ginebreda. En alguns documents trobem tambÚ escrit ValtÓ i a vegades VoltÓ. Els VoltÓ podrien ser oriŘnds de la zona de Collbatˇ ja que al segle XV hi consten VoltÓ. Lĺany 1448 trobem un Iacobus Ginebreda en la crida del sindicat remenša a la plaša del castell de Gelida. Fogatge de 1515, no consta cap VoltÓ. Fogatge de 1553, en ... VoltÓ. En un llistat dels delmes i primÝcies de voltants de 1600: Casa de Marc VoltÓ. En Bartomeu VoltÓ fou batlle de Gelida 1549-1558. Tenim constÓncia de tres inventaris de can VoltÓ: inventari dels bÚns de Marc VoltÓ, pare, 1596 (APG 3/104), inventari dels bÚns de Joan VoltÓ i Almirall 1648 (APG 5/60) amb les segŘents estances: "En la entrada de la casa, al pastador, a la cuyna, a la cambra de mija escala, a la cambra al cap de la sala, a lĺaltra cambra, a la recambra, altra cambra, a la estable..." i el de 1789 (ACA, not. Joan Ferrer Aguilera, dĺEsparreguera, f. 107) les segŘents estances: En lĺentrada, en la cuina, en lo pastador, en lo menjador, en lo celler -10 botes i dos cups- en la cambra de baix sobre lo celler, en la sala, en lo quarto del terrat, en lo quarto dels jˇvens, en lo quarto del davant, en la botiga, en lo estable -2 bous i un mul- en la cort dels tocinos -5 porcells- en lo barri de dita casa -12 gallines i un gall- en la pallissa..." La darrera pubilla de cognom VoltÓ, Teresa VoltÓ i Guilera (*Gelida 1787 +Gelida 1871) que es casÓ quatre vegades, del primer matrimoni l'any 1813, data dels capÝtols matrimonials, amb Francesc Font i SÓbat, de St. Vicenš dels Horts, en coneixem una filla Vicenta que es casÓ l'any 1826 amb Crist˛fol Rovira i Piquet, i aquests tingueren a Vicenta Rovira i Font. La Vicenta, que casÓ amb Salvador Rovira, de St. Pau d'Ordal, tenia una filla, Palmira Rovira i Rovira que casÓ amb Enric Masana i Ferrer l'any 1894 a CastellvÝ de Rosanes i ens consta un fill: Francesc Masana i Rovira com a darrer hereu que segurament venguÚ les propietats als MartÝ. Els MartÝ la comparen vers els anys quaranta del segle XX i recentment fou venuda als Vila, tret de la propietat del mas Roig. De la Teresa VoltÓ i Guilera, esmentada anteriorment, amb el segon matrimoni l'any 1817 amb Pau Carreres i SolÓ, de Pierola, una de les filles d'aquest inicia la lÝnia de can Migrat. Del tercer i quart matrimoni no en tenim constÓncia de fills, amb Maršal CastellÓ (=1858) i amb Bartomeu Romegosa (=1868). 


ARBRE DELS HEREUS

I JAUME GINEBREDA (doc. 1426)
filla:
II ANTĎNIA GINEBREDA i TERME
fill:
III ANTONI VOLT└ i GINEBREDA (+ a 1513)
fill:
IV BARTOMEU VOLT└ (* a 1513 + d 1568)
fill:
V MARC VOLT└ i PENYELLA ( = St. Llorenš d’Hortons 1575)
fill:
VI JOAN VOLT└ i ALMIRALL ( = Gelida 1640)
fill:
VII ANTONI VOLT└ i FONT del Puig (  = Corbera 1675)
fill:
VIII SALVADOR VOLT└ i ROVIRA ( = Gelida 1703)
fill:
IX JOSEP VOLT└ i BROS-CASTELLET ( = Gelida 1r mat.1733)
fill:
X FRANCESC VOLT└ i MIQUEL de les Planes ( = Gelida 1759). Un germÓ, Jaume, inicia la lÝnia dels VoltÓ de cal Passa-serres de Corbera de Llobregat i la lÝnia dels masovers de can Planes de Corbera al segle XX. 
fill:
XI JOSEP VOLT└ i CIVIL ( = Gelida 1784). Un germÓ, Pau, inicia la lÝnia dels VoltÓ de cal Cames de Plata, de Gelida i de Torrelavit, i de cal Carril de Gelida.
filla:
XII TERESA VOLT└ i GUILERA (* Gelida 1787- + d 1868)
nÚta:
XIV VICENTA ROVIRA i FONT (+ a1894)
filla:
XV  PALMIRA ROVIRA i ROVIRA (= CdR 1894)
fill:
XVI  FRANCESC MASSANA i ROVIRA (*CdR d1894). Venda de la propietat als MartÝ, i aquests, als Vila.
 


NOTES

Pintures interiors, detalls, fotografies d'Ernest Roca, 2005: pintura 1  pintura 2, pintura 3 i pintura 4
Una marca del guixaire al sostre NOTO1750. Fotografia d'Ernest Roca, 2005.

Rellotge de sol desaparegut a la fašana lateral del migdia entre 1940-1950.