El Racó

Principal ] Amunt ] Can Batllevell ] Cal Bitxo ] Can Cartró ] Can Castany ] Can Duran de la Costa ] Can Duran del Puig ] Ca l'Esteve del Puig ] Can Farigola ] La Ferreria ] Cal Font del Puig ] Can Garró ] Can Ginebreda ] Mas Granada ] Can Joncoses ] Can Julià ] Can Llopard de Baix ] Can Llopard de Dalt ] La torre de Lloselles ] Can Martí de Baix ] Can Martí de Dalt ] Can Mata de l'Abelló ] Can Miquel de les Planes ] Ca n'Oller de la Muntanya ] Can Pasqual ] Can Penyella ] Can Perejoanet ] [ El Racó ] Cal Rius ] Can Roig del mas Osset ] Can Rossell de la Llena ] Can Rossell de la Muntanya ] Can Sàbat de la Pujada ] Can Santfí ] Can Terme de la Parra ] Cal Terra ] Can Toni Oller o Toniller ] Can Toni Llopard del mas Vedell ] Can Torrents de les Oliveres ] Can Torres ] Can Valls ] Can Voltà ]


 

Fotografia: R. Rovira, 2006


Codi 27
Població Gelida (Alt Penedès)
Adreça Sortint de la població de Gelida, carrer del Sol, un camí a l'esquerra sobre i abans de font de St. Miquel, amunt.
Situació. Coordenades UTM.

X 405,829,00
Y 4,588,211,00

Altitud

235m

Denominació moderna El Racó
Denominacions antigues Pres de la situació del lloc. Antigament Lo mas Armengou (o Armegol). També trobem lo mas Galimany. 
Altres posseïdors Armengol (s. XIV), Duran (s. XVI), Terme (s. XVI), Rigol, de Martorell, (s. XVII). Venda: Alegre, de Castellví de Rosanes, (s. XVII-XVIII). Venda als Bargalló
Posseïdor actual Irene Ros i Escala, vda. de Jaume Bargalló i Castellví

ASPECTES HISTÒRICS

L'any 1327 trobem un Guillem Armengol i l'any 1367 un Pere Ermengol de Rocabruna. Al segle XVI (1513) el Racó es deia lo mas Armengou i el 1736 un mas Armengol vuÿ del Racó. La denominació del Racó ja la trobem, per exemple, l'any 1518 en un inventari "...in manso Guilamayn vulgo dicto delrecó..." (APG-10/03 f. 84). El 1513 i 1515 era de Joan Duran. De la successió dels Duran als Terme podria venir d'una Eulària Duran, filla de Miquel, i potser néta o neboda del Joan, esmentat anteriorment, que casà amb Guillem Terme. El Guillem fa hereu a un Joan Terme, fill, però un germà del Joan, En Benet, el trobem tant al Racó com a la Casa dels Tarongers com hereu, anys després, i prossegueix la nissaga Terme fins a un Joan Terme i Pi, ja s'esmenta el 1553 i mor el 1586 (fill del Benet), i una filla d'aquest, Eulària Terme i Sala? casa amb Llorenç Rigol. Els germans de l'Eulària la fan hereva. Un fill d'aquests tenen com a hereu Francesc Rigol i Terme que capbreva les heretats l'any 1623. Les filles de Francesc Rigol, Eulària i Maria, que aquesta casa amb Francesc Llopard, de Martorell, i aquestes venen les propietats a Joan Alegre, de Castellví de Rosanes, 1679, un fill del Joan, Francesc Alegre, ven les propietats als Bargalló el 1722. Els Bargalló provenen de St. Esteve Sesrovires, de can Bargalló. El matrimoni Joan Bargalló i Almirall, fill de Marià i d'Elisabet, i la seva muller Isabel Campmany i Font, de Corbera? són els iniciadors dels Bargalló del Racó. Avui dia encara continuen els Bargalló.


ARBRE DELS HEREUS

I JOAN BARGALLÓ i ALMIRALL (=v 1721)
fill:
II JOAN BARGALLÓ i CAMPMANY ( = Gelida 1756)
fill:
III FRANCESC BARGALLÓ i RIGOL ( = Gelida 1775)
fill:
IV  FRANCESC BARGALLÓ i LLOPARD del Mas Osset  ( = Gelida 1806)
fill:
V  JAUME BARGALLÓ i TOBELLA  ( = Gelida 1826)
fill:
VI  FRANCESC BARGALLÓ i MILÀ  ( = Gelida 1853)
fill:
VII  JOAN BARGALLÓ i MASSANA ( = Gelida 1874)
fill:
VIII ARTUR BARGALLÓ i TOBELLA
fill:
IX JAUME BARGALLÓ i CASTELLVÍ 
filla:
X CARME BARGALLÓ i ROS
Amb descendència.


NOTES

Rellotge de sol de 1807.