L'Hostal

Principal ] Amunt ] Ca l'Altimires ] Mas Barcelķ ] El maset Bardina ] La casa del Senyor ] La casa dels Tarongers ] [ L'Hostal ] Can Migrat ] Ca n'Oller dels Tarongers ] Cal Piula ] La rectoria Vella ] El mas Roig ] La Talaia ] Cal Xim ]


 

Fotografia: R. Rovira, 2006
Vista lateral de l'any 1992


Codi 45
Poblaciķ Gelida (Alt Penedčs)
Adreįa Barri de les Cases Noves de Gelida, a sota, per un camí que va a cal Piula.
Situaciķ. Coordenades UTM.

X 404,325,00
Y 4,589,207,00

Altitud

85m

Denominaciķ moderna L'Hostal. Fābrica de gel de cal Galofré. 
Denominacions antigues L'Hostal, Casa de la recol.lecta. Fābrica de gel
Altres posseīdors Els senyors de Gelida. Sābat (s. XIX-XX), Galofré (s.XX), venda any 2000.
Posseīdor actual Manuel Fernández

ASPECTES HISTŌRICS

Aquest edifici s'ha conegut com l'antic hostal i també com la casa de la recol.lecta, segurament dels delmes de la baronia de Gelida fins que els senyors de Gelida, Domčnec de Dalmau i d'Amat i el marqučs de Cerdanyola, Josep Maria d'Arrķspide i de Marimon, a través del seu apoderat, el vengueren l'any 1856 als Sābat, pel preu de 2.125 lliures barceloneses, una branca oriünda de can Sābat de la Pujada. Aquestes línies Sābat sķn: Joan Sābat i Fossalba, hereu de can Sābat en el seu tercer fill, Josep Sābat i Estella (*Gelida 1751) casat l'any 1788 amb Teresa Alās i Gol, de Subirats, inicia la línia de Ramon Sābat i Alās, comprador de l’Hostal del barri de les Cases Noves de Gelida. Una altra línia s'inicia que ens mena als cōnjuges Camil Sābat i Sabaté casat amb Remei Tubella i Torrents i que en continuen descendents. En Ramon Sābat i Alās és el primer de la línia de l'Hostal que fineix amb Josep Galofré i Sābat que durant els anys cinquanta i seixanta hi funcionava una fābrica de gel. En Josep Galofré i Sābat fou alcalde de Gelida: (1972-1979). Els descendents vengueren la propietat l'any 2000.

Un altre hostal a la baronia de Gelida:
A St. Joan Samora (St. Llorenį d'Hortons) i en un article que publicarem sobre les masies de St. Joan Samora (1999): "De la Beguda Alta i la Beguda Baixa ja en tenim constāncia al segle XVIč. Tant a la Beguda Alta com la més Baixa només tenim constāncia que hi havia dues cases: can Bros, a l’Alta, i l’Hostal, dit d’En Josa, a la Beguda Baixa que antigament es deia el mas Pčlag, i que antigament hi havia una font. Aquest Hostal ja s’esmenta al segle XVIč. que és probablement on feien estada o parada els viatgers que passaven pel camí Ral. Es fa difícil d’identificar on era aquest hostal a la Beguda Baixa (cal Canyadell?). L’any 1553 trobem en el fogatge que un Gabriel Santjoan estā en lo hostal de Mn. Palau (és a dir d’Enric Despalau, senyor de Gelida) i encara en un altre fogatge de l’any 1515 trobem que en Pere Lloselles, cavaller, i en Francesc Bertran, senyor de Gelida i que molt probablement devien fer estada al dit hostal."
En un altre document de l'any 1558 diu que l'hostal de St. Joan Samora és del senyor Enric Despalau.


ARBRE DELS HEREUS

I RAMON SĀBAT i ALĀS  (=v1829)
fill:
II RAMON SĀBAT i PARELLADA (= Gelida 1857)
fill:
III PERE SĀBAT i ROSSELL (= Gelida 1899)
fill:
IV MARIA SĀBAT i RIUS (= Gelida 1921)
fill:
JOSEP GALOFRÉ i SĀBAT (= Gelida 1948)

Venda de la propietat