Cal Font del Puig

Principal ] Amunt ] Can Batllevell ] Cal Bitxo ] Can Cartró ] Can Castany ] Can Duran de la Costa ] Can Duran del Puig ] Ca l'Esteve del Puig ] Can Farigola ] La Ferreria ] [ Cal Font del Puig ] Can Garró ] Can Ginebreda ] Mas Granada ] Can Joncoses ] Can Julià ] Can Llopard de Baix ] Can Llopard de Dalt ] La torre de Lloselles ] Can Martí de Baix ] Can Martí de Dalt ] Can Mata de l'Abelló ] Can Miquel de les Planes ] Ca n'Oller de la Muntanya ] Can Pasqual ] Can Penyella ] Can Perejoanet ] El Racó ] Cal Rius ] Can Roig del mas Osset ] Can Rossell de la Llena ] Can Rossell de la Muntanya ] Can Sàbat de la Pujada ] Can Santfí ] Can Terme de la Parra ] Cal Terra ] Can Toni Oller o Toniller ] Can Toni Llopard del mas Vedell ] Can Torrents de les Oliveres ] Can Torres ] Can Valls ] Can Voltà ]
Fotografia: R. Rovira, 2006.

Codi

10

Població

Gelida (Alt Penedès)

Adreça

Barri del Puig

Situació. Coordenades UTM.

X 403,877,00
Y 4,587,942,00 

Altitud

155m

Denominació moderna

Cal Font del Puig

Denominacions antigues

Lo mas d'En Miquel Miquel

Altres posseïdors

-

Posseïdor actual

Josep Palau i Estruch


ASPECTES HISTÒRICS

Els Miquel més antics de cal Font del Puig els trobem com a testimonis d'uns capítols matrimonials de l'any 1440 on diu que Miquel Miquel, nom del mas antigament, és fill i hereu de Joan Miquel del Puig. Els altres Miquel del Puig eren de can Llopard de Dalt i de Baix, d'origen comú, i per tant molt propers a cal Font; podem hipotitzar que l'origen de cal Font podríem situar-lo com una segregació de les propietats de can Llopard de Dalt i de Baix ja que constatem un Miquel Miquel com a nom antic de cal Font, i que podria ser el pare (o avi) de la primera pubilla, Joana casada amb Joan Duran, segurament oriünd de can Duran del Puig, que segurament també aportà tinences de can Duran. Per manca de documentació del segle XV no podem precisar més.
Joana Miquel que es casà amb un Joan Duran abans de 1513 en coneixem dues filles, la Maciana, que era la pubilla, que es casà dues vegades, primer amb Miquel Aimeric i en segones amb Joan Penyella i pel que sembla no tingué descendència. La seva germana, Jaumeta, s'havia casat amb Joan Font, àlies Badia, d'origen francès segurament, esdevingué pubilla i el seu fill hereu Joan Font i Duran és qui donà el nom, o els seus successors, a la masia fins a l'actualitat. Francisco Font i Pujol es casà dues vegades i no tingué descendència i passà a la seva neboda Francisca Font i Fisa, filla del seu germà Pere Font i Pujol, que es casà l'any 1813 amb Pere Palau i Queralt, natural de Seifores, Banyeres del Penedès.  El cognom Palau continua fins avui dia i també diverses línies a Gelida i altres poblacions.  A Gelida, al c. del Marquès de Gelida, hi ha cal Toni Font que el seu fundador (al portal hi ha la data de 1760) era d'un germà de l'hereu que sota en fem referència.


ARBRE DELS HEREUS

Primers hereus i els hereus:

JOAN MIQUEL
fill:
MIQUEL MIQUEL (doc. 1440)
filla, néta o besnéta?:

I JOANA MIQUEL (doc. 1513 - 1559)
filla:
II JAUMETA DURAN i MIQUEL ( + Gelida 23-09-1585)
fill:
III JOAN FONT i DURAN (CM, Martorell, 1567)
fill:
IV SALVADOR FONT i MIQUEL de la Llena (Gelida 1568 - 1636)
fill:
V PERE JOAN FONT i TERME (= Gelida 1631)
fill:
VI PAU FONT i CANALS ( = Gelida 1668)
fill:
VII ANTONI FONT i GUILERA (= Gelida 1703)
fill:
VIII JAUME FONT i MARCET (= v 1743). Un germà, Antoni, inicià la línia de cal Toni Font de Gelida. Línia extingida al segle XX.
fill:
IX FRANCESC FONT i PUJOL (1r = 1778). Sine prole. Un germà, Pere, casat amb Maria Àngela Fisa i Falguera, de Corbera, són els pares de la Francisca Font i Fisa.
neboda:
X FRANCISCA FONT i FISA (= Gelida 1813)
fill:
XI JOSEP PALAU i FONT ( = Gelida 1839)
fill:
XII JOSEP PALAU i FERRER (= Gelida 1875)
fill:
XIII JOSEP PALAU i LLOPART (= Gelida 2n 1907)
fill:
XIV MIQUEL PALAU i PALAU ( = Gelida 1934)
fill:
XV JOSEP PALAU i ESTRUCH (= Sta. Margarida de Montbuí 1968)
Cinc fills, alguns casats i amb fills.