Can Cartró

Principal ] Amunt ] Can Batllevell ] Cal Bitxo ] [ Can Cartró ] Can Castany ] Can Duran de la Costa ] Can Duran del Puig ] Ca l'Esteve del Puig ] Can Farigola ] La Ferreria ] Cal Font del Puig ] Can Garró ] Can Ginebreda ] Mas Granada ] Can Joncoses ] Can Julià ] Can Llopard de Baix ] Can Llopard de Dalt ] La torre de Lloselles ] Can Martí de Baix ] Can Martí de Dalt ] Can Mata de l'Abelló ] Can Miquel de les Planes ] Ca n'Oller de la Muntanya ] Can Pasqual ] Can Penyella ] Can Perejoanet ] El Racó ] Cal Rius ] Can Roig del mas Osset ] Can Rossell de la Llena ] Can Rossell de la Muntanya ] Can Sàbat de la Pujada ] Can Santfí ] Can Terme de la Parra ] Cal Terra ] Can Toni Oller o Toniller ] Can Toni Llopard del mas Vedell ] Can Torrents de les Oliveres ] Can Torres ] Can Valls ] Can Voltà ]


 Fotografia: R. Rovira, 2006


Codi 03
Població Gelida (Alt Penedès)
Adreça Fàcil. Carretera de Gelida a St. Llorenç d'Hortons Km. 4,500, a mà dreta.
Situació. Coordenades UTM.

X  402,882,00
Y 4,589,778,00

Altitud

175 m

Denominació moderna Can Cartró. Modernament també en diuen can Rius.
Denominacions antigues Antigament eren dos masos anomenats lo mas de la Vall i lo mas Puigbert (o d'En Puig Esbert). També s'havia dit can Nicolau.
Altres posseïdors Trabal i Bultó (s. XX), Carreres, venda: Jaume Rius i Nolla i hereus.
Posseïdor actual Heretat d'Espiells, Juvé y Camps. Cava.

ASPECTES HISTÒRICS

Al s. XIV trobem el cognom Asbert o Arbert, En Masot d'en Puig Asbert, i ça Vall o sa Vall que podrien haver donat els noms dels masos posteriorment. Sembla que els Srs. de Gelida li feren establiment l'any 1491(?) a Bernat Casanoves però és a l'any 1513 en què Francesc Bertran li féu un nou establiment al seu fill Guerau Casanoves, dels masos i terres. En el fogatge de l'any 1515 trobem un Guerau Casanoves, abans esmentat, i en fogatge de l'any 1553 trobem un Sebastià Nicolau i anys més tard en dos documents de finals de segle XVI trobem: La casa d'en Sebastià Nicolau de la Ferreria dit axí i pocs anys després els hereus de Sebastià Nicolau del mas de la Vall. Dels hereus Casanoves passà als Nicolau, oriünds de Castellbisbal, i després als Cartró, provinents de can Cartró de la Riera, després anomenada la Pedrera, de la parròquia de St. Llorenç d'Hortons. Les darreres germanes Cartró es casaren amb dos germans Rius que encara continuen els descendents a Gelida. La propietat fou venuda a finals del segle XIX pels Cartró als Trabal i els hereus d'aquests ho venen a les germanes Mercè i Teresa Carreras i Arolas l'any 1936 que tenien can Castany. Anys després la propietat la compren els Rius-Erill i aquests fa pocs anys la venen a l'Heretat d'Espiells, Juvé y Camps.  Actualment i modernament es diu can Rius, però per molta gent de Gelida continua essent can Cartró.


ARBRE DELS HEREUS

I BERNAT CASANOVES (doc. 1.491?)
fill:
II GUERAU CASANOVES (doc. 1513 i 1515)
fill:
III PERE CASANOVES (doc. 1525)
filla:
IV MARGARIDA CASANOVES (CM, Terrassa 1530)
fill:
V SEBASTIÀ NICOLAU i CASANOVES (+ Gelida 1591)
filla:
VI JOANA NICOLAU i CLARAMUNT (= a 1599 )
fill:
VII MIQUEL CARTRÓ i NICOLAU (v 1635)
fill:
VIII PAU CARTRÓ i SORIÀ (= Gelida 1681)
fill:
IX PAU CARTRÓ i MATARRODONA ( = v 1713)
fill:
X FRANCESC CARTRÓ i ESTRUC ( = v 1745)
fill:
XI SADURNÍ CARTRÓ i BAIXÓ ( = Gelida 1773)
fill:
XII FRANCESC CARTRÓ i SÀBAT ( = 1r Gelida 1804)
fill:
XIII JAUME CARTRÓ i LLOPARD del mas Osset ( = Gelida 1828). Un germà consanguini, Francesc Cartró i Miquel (= Gelida 1846), inicia la línia que ens duu a cal Cap de Pedaços i altres línies. Segurament a cal Gaspar també.
fill:
XIV JAUME CARTRÓ i MILÀ ( = v 1879)
Darrers hereus per venda vers l'any 1880
filles: Maria i Emília casades amb dos germans Rius.
Continuen els descendents a Gelida.