Gelida

Principal ] [ Gelida ] Introducció general a les masies de Gelida ] Les masies i les cases de Gelida ] Genealogies de masies de Catalunya ] Castell de Gelida ] Santa Llúcia ] Senyors de Gelida ] Poblacions ] Articles sobre Gelida ] L'autor ] Contactar ]


GELIDA


Cedit per Xavi Garcia

Municipi de l'Alt Penedès, al límit amb el Baix Llobregat, a la vall baixa de l'Anoia, que travessa el terme en direcció SW-NE i forma l'estret de Gelida a la sortida de la comarca. És accidentat al sector oriental pel massís d'Ordal (puig de les Agulles, 652 m alt; el Montcau, 643 m alt), cobert, en part, de boscs de pins i matollar (més de 1 000 ha). L'agricultura de secà és predominant (prop de 2 000 ha), i el principal conreu és el de vinya, seguit pel de cereals, d'oliveres, de farratge, de llegums i de patates. El regadiu (hortalisses, arbres fruiters, farratge, patates, llegums) aprofita l'aigua de l'Anoia i les abundants fonts del terme. Hi té importància la indústria paperera, tradicional des del s XVIII a la riba del riu, aigua avall del poble, amb empreses com la Guarro, i dos tallers de fer paper a mà; unes altres indústries són les d'elaboració de vi i d'oli, una fàbrica de seda, tallers de confecció, indústries alimentàries, de la fusta i de mobles, una fàbrica de làmpades, etc. Aquestes activitats industrials, juntament amb la funció d'estiueig i de segona residència que ha anat adquirint, han fet que demogràficament Gelida fos una de les poblacions més dinàmiques de la comarca. El poble (6.151 habitants, 2006; gelidencs; 195 m alt) és a la dreta de l'Anoia, al peu dels vessants muntanyosos; es comunica amb un funicular (1924; modernitzat el 1982) amb l'estació del ferrocarril de Sant Vicenç de Calders a Barcelona (on hi ha el barri de l'estació de Gelida). El nucli primitiu, amb l'església parroquial (Sant Pere), és dominat pel sud per les restes de l'antic castell de Gelida, de grans proporcions; esmentat ja el 963, que fou centre de la baronia de Gelida, hi ha restes de la parròquia primitiva —l'església del castell—, preromànica. A l'est s'ha format una àmplia zona d'urbanització. El municipi comprèn, a més, el poble del Puig, l'antiga torre de Lloselles i les caseries de Sant Salvador de la Calçada, la Valenciana, i els Tarongers, la Ferreria, el Carrer dels Molins o Cases Noves i la urbanització Martivell. 

 

GELIDA I EL SEU TERME


L'antic terme de la baronia de Gelida comprenia el territori actual dels municipis de Gelida i de Sant Llorenç d'Hortons, amb una extensió de 46,48 Km. quadrats. Es contemplaven tres parròquies en la divisió eclesiàstica d'aquest territori: Sant Pere del castell de Gelida, com a principal, Sant Llorenç d'Hortons i Sant Joan Samora. Aquesta darrera, avui, és integrada en el terme municipal de Sant LLorenç, malgrat que eclesiàsticament depèn de la parròquia de Sant Esteve Sesrovires. Gelida pertany a la diocesi de Barcelona (deganat del Penedès) i l'arxiprestat de Montserrat. Evolució político-administrativa: Avui pertany al partit judicial de Vilafranca del Penedès (fins fa poc a St. Feliu de Llobregat). Demarcacions històriques:  Antigament a la Vegueria del Penedès fins al 1716, després al Corregiment de Vilafranca fins al 1833 i després, i fins ara, pertany a la província de Barcelona i a la comarca de l'Alt Penedès. 

 

SITUACIÓ DE GELIDA

catalunya2.gif (3051 bytes)

La situació de Catalunya
 a Espanya i a Europa


Situació de l'Alt Penedès

Divisió comarcal de Catalunya. La comarca de l'Alt Penedès és la núm 03. Gelida és a la dreta del 3.



COMARCA DE L'ALT PENEDÈS


Gelida és situada a la banda nord-oriental de la comarca de l'Alt Penedès (03). Confrontacions: N amb St. Llorenç d'Hortons i St. Esteve Sesrovires, al NE amb Castellví de Rosanes, a l'E amb Corbera de Llobregat, al SE amb Cervelló i al S i SO amb Subirats i St. Sadurní d'Anoia.  El terme és creuat pel riu Anoia, en direcció SO-NE.
Extensió: 26,73 Km. Altitud: uns 200 m a la Plaça de l'Església. Més de 4.000 habitants.

 



 

COMUNICACIONS

Carreteres: C-243-B, BV-2249, BV-2425 i l'Autopista AP-7, sortida 26. Estació de RENFE línia St. Vicenç de Calders-Manresa. Enllaç de l'estació amb la població amb funicular o amb bus.

 

 


El Funi pujant a l'estació de dalt, 2008. R. Rovira

El  "funi" de Gelida va des del 1924

Ferrocarrils de la Generalitat. Funicular de Gelida
 

 

Vista de l'església de St. Pere del Castell de Gelida i la muntanya de Montserrat al fons.

Castell de Gelida. Recinte superior. R. Rovira 2008

Vista de l'església de St. Pere del Castell
 amb Montserrat al fons.

Vista del recinte sobirà del castell de Gelida.